0477 / 71 10 75 info@webkampioen.be

Google Penguin 4.0 is een feit dat heeft Google op zijn website bevestigd. Belangrijkste update van Penguin 4.0 is dat het nu real time werkt. Waardoor Google veel dynamischer naar websites kan kijken. Websites die zich schuldig maken aan webspam krijgen nu nog sneller een sanctie opgelegd. Daar staat tegenover dat websites die hun leven beteren, dankzij het real time monitoren, sneller dan voorheen weer kunnen terugkeren in de zoekresultaten.

Wat is Penguin?

Om te begrijpen waarom Google in 2012 startte met het algoritme dat de naam Penguin kreeg, moeten we even terug in de geschiedenis. Een belangrijke pijler waarop Google in het verleden de positie van een website in de zoekmachines bepaalde, was het aantal links dat naar de site verwees. Want zo dacht de zoekmachinegigant, als veel websites naar een bepaalde site linken dan moet deze wel belangrijk zijn. Vanuit het oogpunt van SEO (Search Engine Optimization) was het dus zaak om ervoor te zorgen zoveel mogelijk links naar je website te vergaren. En hoewel veel sites dat ook gewoon op een oprechte manier probeerden, ontstond er tegelijkertijd een hele ruilhandel van links, werden links verkocht etc. Ook werden blogs geterroriseerd met commentaar spam met als enige doel zo een link op het blog te plaatsen. Niet zelden waren dit soort websites waar naartoe werd gelinkt het bezoeken niet waard omdat er bijvoorbeeld alleen maar advertenties op stonden, het sites waren met louter keywords en geen inhoud, of webpagina’s met artikelen van een bedenkelijk niveau die werden volgepropt met links die niets met het onderwerp te maken hadden.

Internet van hoge kwaliteit

In 2012 stak Google hier een stokje voor. Deze spamlinks werden voortaan gezien als ‘black hat’ SEO. Google realiseerde zich dat een kwalitatief hoogwaardig internet niet was gebaat bij ‘webspam’ en zo ontstond Penguin. Het algoritme zorgde ervoor dat sites die draaiden op dit soort spamlinks werden aangepakt en een gigantische duikeling maakten in de zoekresultaten. Penguin heeft sindsdien al verschillende updates achter de rug met 4.0 als meest recente.

Wereldwijd uitgerold

Google is op 23 september 2016 begonnen met het wereldwijd uitrollen van Penguin 4.0. Naar verwachting zal dit een aantal weken in beslag nemen. De update is van toepassing op alle talen waar Google mee werkt.

Wat is er nieuw aan Penguin 4.0?

- Penguin 4.0 is real time, dat betekent dat iedere keer dat als Google een website doorspit (crawlen) er wordt gecontroleerd op spam links. Sites die zich hieraan schuldig maken zullen dat dus nog eerder gaan merken. - Het is nu ook mogelijk om bepaalde onderdelen van een website een sanctie op te leggen in plaats van de hele website. - Met deze update worden data continu aangepast. Dit maakt het voor ‘black hats’ die hun leven hebben gebeterd nu sneller mogelijk om weer te stijgen in de zoekresultaten. Tot aan Penguin 4.0 moesten websites die aantoonbaar hun best hadden gedaan om aan de nieuwe regels te voldoen, wachten tot Penguin de data had ververst. Dit duurde vaak maanden.

Penguin maakt nu deel uit van de core

- Penguin 4.0 is niet langer een filter maar maakt nu volledig deel uit van de core van de zoekmachine. Google gebruikt meer dan 200 verschillende algoritmes, Penguin is er daar nu een van. Samen bepalen zij de zoekresultaten van ’s werelds meest gebruikte zoekmachine. Omdat Penguin nu volledig is geïntegreerd zal de zoekmachines nog dynamischer worden. Google hoopt natuurlijk op deze manier de omvang van ‘black hat’ praktijken verder te verminderen. En white hat sites die op een goede en eerlijke manier werken aan link building zullen worden beloond.

Hoe nu verder?

Gaat er veel veranderen dankzij Penguin 4.0? De verwachting is dat dit zal meevallen. Heb je een website of ben je van plan er een te laten maken, let er dan vooral op dat je site de webmaster richtlijnen van Google volgt. Of zoals Google het heel duidelijk stelt: ‘Maak een website voor uw gebruikers, niet voor de zoekmachine.’ Zorg voor kwaliteit en unieke inhoud op je site en pas de juiste ‘gezonde’ SEO tactieken toe en je zal zien dat Google je beste vriend is. Toch is het begrijpelijk dat veel website eigenaren dit lastig vinden. Het kan daarom lonend zijn ervoor te kiezen om de ontwikkeling van een website, en het toepassen van online marketing en SEO strategie uit te besteden aan een daarin gespecialiseerd bedrijf.

Pin It on Pinterest

Share This