0477 / 71 10 75 info@webkampioen.be

Online aanwezigheid is voor elk zichzelf respecterend bedrijf een must. Sterker nog, slechts een handvol privé personen is nog niet online actief. Iedereen heeft één of meerdere sociale profielen, houdt er een blog op na of heeft een website. We leven in een digitaal tijdperk.

De tools waarmee we onze online aanwezigheid kunnen opzetten worden gebruiksvriendelijker en toegankelijker. Met een beetje vaardigheid kan je zelf een website bouwen met de hulp van een (vaak zelfs gratis) online web builder pakket.

Zo telt Google stilaan 60 triljoen individuele webpagina’s. Het gevecht om een goede page-ranking is van vitaal belang en is werk voor specialisten. Hoe hoger je website of pagina wordt getoond in de zoekresultaten van Google, hoe groter de kans dat mensen je website ook effectief gaan bezoeken. Maar voor je kan gaan klimmen in de ranking, moet je er eerst en vooral voor zorgen dat je in de zoekresultaten van Google terechtkomt. De pagina’s van je website moeten door Google worden geïndexeerd.

Hoe verloopt zo’n indexering?

Google heeft programma’s ontwikkeld (webcrawlers) die alle toegankelijke webpagina’s bezoeken en er gegevens verzamelen die op de servers van Google worden opgeslagen. Deze crawlers komen op je pagina’s terecht via een link op een andere pagina die ze bezoeken of omdat je zelf bij Google de gegevens van je site hebt opgegeven en een sitemap hebt aangeleverd.

Alle door de crawlers verzamelde gegevens worden nadien door Google gesorteerd. Eenzelfde webpagina komt zo in verschillende vakjes terecht op basis van de inhoud die deze pagina bevat en andere factoren die door Google als belangrijk worden ervaren.

Pas na de indexering komen we toe aan de algoritmes die zullen worden gebruikt voor de zoekopdracht en dus een mogelijke beïnvloeding van je ranking op basis van relevantie.
De basis van alles is de indexering. Ervoor zorgen dat je webpagina’s in de juiste vakjes terecht komen. Geen indexering betekent geen plaats in de zoekresultaten. De enige manier waarop mensen op je website terechtkomen, is door zelf de url in te tikken en dat lijkt behoorlijk onwaarschijnlijk.

Waarom wordt jouw website niet geïndexeerd?

Er zijn meerdere oorzaken waarom Google bepaalde websites of pagina’s niet indexeert.
Check eerst en vooral via Google Webmaster Tools of Google zelf al mogelijke redenen aangeeft voor problemen met een indexering.

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Jouw website is geïndexeerd onder een niet www domein (of omgekeerd)

indexatie-google

Zorg ervoor dat beide domeinen zijn toegevoegd aan je Google Webmaster Tools account en dat je je voorkeurdomein aangeeft.

Google heeft je site nog niet gevonden, of je hebt geen sitemap geleverd

Gezien de enorme hoeveelheid data die de webcrawlers moeten doorzoeken, kan het minstens enkele dagen duren voor Google je site heeft gevonden en geïndexeerd. Zorg ervoor dat je een sitemap hebt ingediend en vraag Google om je website te bezoeken. Je vindt de instructies hier:

indexatie-google-2

Jouw site (of een deel ervan) is geblokkeerd met robots.txt

Robots.txt wordt door ontwikkelaars gebruikt om richtlijnen door te geven aan crawlers. Om te testen of robots.txt bepaalde zaken blokkeert kan je de robots.txt tester gebruiken. Volg gewoon volgende stappen:

robots-indexatie

Controleer of je privacy settings nog aan staan

Dit is een vergetelheid die onder andere bij WordPress gebruikers wel vaker voorkomt: In de Admin kan je de Privacy status wijzigen.

Je site bevat veel gedupliceerde content

Sites waarbij meerdere url’s linken naar dezelfde inhoud zorgen voor verwarring bij zoekmachines, waardoor deze je site niet indexeren. Dit los je op door keuzes te maken en unieke inhoud aan te bieden op elke pagina.

De site is geblokkeerd door .htaccess

De .htaccess file staat je toe om per directory de instellingen voor de webserver aan te passen. Dit is zeer handig als je je site nog aan het bouwen bent en die slechts voor een beperkt aantal mensen effectief online wil hebben. De file wordt ook veel toegepast om in geval van spam IP adressen te blokkeren. Een fout in de file kan ervoor zorgen dat crawlers geen toegang krijgen tot je site waardoor je site niet geïndexeerd kan worden.

Er zijn problemen met JavaScript of AJAX

HTML is voor Google veel makkelijker om te indexeren dan Java of Ajax. Als de configuratie van deze laatste niet volledig correct is, zal Google de pagina niet kunnen indexeren.

Er is een fout in de Meta Tags

Een site met NOINDEX in de Meta Tags kan niet geïndexeerd worden. Dit is namelijk een specifieke boodschap voor de zoekrobots om deze pagina(‘s) niet te indexeren. Meestal ziet het er zo uit:
noindex problem

Verwijder deze lijn code en het probleem is opgelost.

Er zijn verbindingsissues

Problemen met de verbinding zijn een andere mogelijke oorzaak waarom een website niet geïndexeerd wordt. Een host die er frequent uit valt of waar onderhoudswerken aan de gang zijn is voldoende om ervoor te zorgen dat een crawler geen toegang krijgt. Het is een piste die zeker ook gecontroleerd moet worden.

Historische problemen

Als alle opties uitgeput zijn en het lijkt alsof je site perfect voldoet aan de vereisten van Google om geïndexeerd te worden en dit blijkt toch niet te lukken, is er mogelijk een probleem uit het verleden. Check dat bij Google en vraag een herziening aan. Jouw url kan in een vorig leven door Google gedeïndexeerd zijn geweest na problemen. Je staat dan als het ware op een zwarte lijst zonder er weet van te hebben.

Dit overzicht geeft je een inkijk in 10 veel voorkomende redenen waarom een pagina of website niet wordt geïndexeerd door Google en op die manier zijn weg naar de zoekresultaten dichtgetimmerd ziet.

De basis van alle SEO is de indexering van een website. Het is het fundament waarop wordt verder gebouwd. Het is van essentieel belang eerst alle problemen met indexering aan te pakken en nadien de inhoud van je website verder te optimaliseren om een betere ranking te bereiken en nog makkelijker gevonden te worden.

Meer informatie over SEO

Wens je meer informatie over SEO, en het brengen van meer bezoekers naar jouw website? Neem dan snel een kijkje op onze Online Marketing pagina of neem contact op.

 

Pin It on Pinterest

Share This