0477 / 71 10 75 info@webkampioen.be

Het zoemt al een tijdje rond: het lijkt erop dat Microsoft bezig is om voor Windows 10 een nieuwe browser te bouwen.

Licht en flexibel

Het moet een lichte en flexibele browser worden die er uit komt te zien als een kruising tussen Chrome en Firefox en evenals deze twee de mogelijkheid geeft extensies op te nemen.

Met een flinke facelift moet hij de concurrentie het hoofd kunnen bieden om zo Microsofts toppositie met IE te consolideren. 
De nieuwe browser zal ook voor de mobiele versie van Windows 10 beschikbaar zijn. Het is nog niet bekend of hij ook op andere platforms als bijvoorbeeld Android te gebruiken is. 
Naast de modernisering van de browser is een andere belangrijke reden dat Microsoft zo langzamerhand af wil van de ondersteuning van oude applicaties die gebouwd zijn met achterhaalde techniek, de zogenaamde “legacy-applicaties”.

Nog veel onduidelijkheid

Het is nog een beetje onduidelijk of het echt om een nieuwe browser gaat naast IE 11 of dat het als IE 12 (of hoe hij dan ook gaat heten) de tot nu toe nieuwste versie van IE gaat vervangen. Waar Mary Jo Foley ervan uitgaat dat het een nieuwe browser wordt naast IE 11, denkt bijvoorbeeld Bram Neowin dat er één nieuwe browser komt waarin twee verschillende versies zitten van de Trident rendering engine. 
Als het om één browser gaat dan zou die voor moderne toepassingen een versie van Trident gebruiken, waaruit alle ballast voor de verouderde software verwijderd is en daardoor IE sneller en flexibeler kan laten werken. Voor de legacy-applicaties schakelt de browser dan automatisch over op de zwaardere traditionele Trident. 
Bouwt Microsoft echt een nieuwe browser dan zouden bedrijven die nog van oude applicaties toepassen IE 11 kunnen blijven gebruiken; Microsoft heeft immers laten weten de Enterprise mode voor IE 11 tot 2020 te blijven ondersteunen. Deze nieuwe browser zou dan voorlopig de werknaam “Spartan” hebben en waarschijnlijk als enige standaard met Windows 10 meegeleverd worden.

21 januari 2015

De Microsoft-watchers kijken met spanning uit naar 21 januari 2015. Dan zal Microsoft een presentatie geven van de volgende serie nieuwe karakteristieken van Windows 10. Mogelijk zal er dan meer duidelijkheid komen, maar zeker is dat niet: het is niet bekend of Microsoft al zover is met de ontwikkeling dat ze iets kunnen laten zien. 
Wel ligt het voor de hand dat de browser samen met Windows 10 in de tweede helft van dit jaar gelanceerd zal worden.

Echte feiten zijn er dus weinig en de vraag of Spartan echt het antwoord is op Chrome en Firefox blijft daarom voorlopig nog onbeantwoord!


Update 29/07/2015:
De codenaam Spartan is vervangen door Microsoft Edge. De eerste volledige versie werd samen met Windows 10 gelanceerd op 29 juli 2015.

 

Pin It on Pinterest

Share This