0477 / 71 10 75 info@webkampioen.be

Misschien is het je al opgevallen dat Google de auteurschap functie uit zijn algoritme heeft verwijdert.
Dit wilt dus zeggen dat je er niet meer voor kunt zorgen dat je foto bij je website terecht kwam in de zoekmachines.

Wat was Google auteurschap?

Google auteurschap was een functie binnen het algoritme van Google, dat de schrijver van een artikel, blogpost etc ging herkennen doordat deze post gekoppeld was aan het Google Plus (hoe kan het ook anders?) account van deze persoon. Als je een artikel koppelde aan jouw account, en je artikel verscheen daarna in de resultaten van de zoekmachine, dan kan het zijn dat je reeds jouw profielfoto op de resultaten pagina van Google te zien kreeg.

Google Auteurschap - Matt Cutts
Een voorbeeld van auteurschap door Matt Cutts, hoofd van het spam bestrijding team bij Google

Dit had uiteraard vele voordelen. Je merkte dat je hogere click-through rates kreeg (ook al beweren de experts vanuit Google het tegenovergestelde), en je kon een zekere herkenning inbouwen. Als mensen artikels van jou goed vonden, en ze zien op een later tijdstip opnieuw een artikel van jou, is de kans natuurlijk groter dat ze dit artikel ook gaan lezen. Daarnaast kon je met de profielfoto ook interesse kweken of bepaalde emotie’s oproepen, waardoor mensen sneller geneigd waren om door te klikken.
 
Dit gaat dus allemaal de deur uit. Nochtans was de functie toen deze geïntroduceerd werd in 2011 veelbelovend.

De geschiedenis van auteurschap

Google Auteurschap, toen het geïmplementeerd werd in 2011 had zich twee grote doelen gesteld.

  1. Gebruikers van de zoekmachine kunnen makkelijker kwalitatieve inhoud vinden
  2. Schrijvers vinden makkelijker de volgers, door deze volgers te kans te bieden auteurs beter te herkennen

De functie heeft dan van 2011 tot 2013 goed gewerkt, en was heel betrouwbaar. Veel grote blogs zijn dan ook overgestapt op het auteurschap, door middel van een verbinding met de Google Plus pagina. Gespeculeerd werd dan ook dat dit een strategie van Google was om het in 2011 sukkelende Google Plus netwerk te stimuleren. Het zal hun in ieder geval geen windeieren gelegd hebben.

In het afgelopen jaar (2013-2014) merkte je echter dat er veranderingen aan het Google algoritme, en meer specifiek de Google Auteurschap functie waren. Zo werd er steeds minder informatie getoond, bijvoorbeeld: kleinere foto’s, en vaker zelfs geen foto’s meer. Je merkte dat de functie steeds minder en minder betrouwbaar werd, je kon er steeds minder op rekenen.

De auteurschap functie werd in 2014 dan ook volledig stopgezet. Hierbij ging deze post van John Mueller als begeleiding.

Waarom wordt het niet meer ondersteund?

De vraag blijft nu waarom het plots uit het Google algoritme verwijdert werd. Veel kunnen we halen uit de post van John Mueller die hierboven gelinkt staat.
Het voornaamste argument dat wordt aangehaald is dat de gebruiker te weinig nut had uit de Google Auteurschap functie, en dat sommigen er zelfs door verward raken.
 
De vermoedelijke argumenten die echter niet worden vermeld zijn een stuk minder positief.
Zo bleek uit studies dat meer dan 70% van de onderzochte blogs niet de moeite deed om zijn artikels te verbinden met zijn Google Plus pagina.
Enkele argumenten die hiervoor werden opgegeven:

  • Het koppelen is te ingewikkeld
  • Het werkte niet zoals we het wouden
  • Ik wist niet dat het kon
  • Waarom zou ik het doen?

Zoals je ziet waren er vooral technische aspecten (te ingewikkeld om te implementeren) en het feit dat het niet bekend genoeg was (velen wisten niet dat de functie bestond).

Google blijft de baas

Hiermee wordt het toch weer duidelijk dat je als SEO specialist een kleine garnaal blijft tegen grote bedrijven als Google. Zo kan het zijn dat je net voor al je klanten hebt aangeraden om Google Auteurschap te gebruiken om de vele voordelen die het meebrengt, en dat de week daarna de functie weer afgeschaft wordt.
Daarom is het oh zo belangrijk om verkeer te genereren via verschillende wegen, en niet enkel via zoekmachines. Want wat als volgende week een update uitkomt, die al jouw werk in de zoekmachine optimalisatie in de vuilnisbak werpt?

Stof om over na te denken..

Pin It on Pinterest

Share This